בלוג

מדריך לשימוש במפצל PoE למצלמות אבטחה בצורה נכונה

מדריך לשימוש במפצל PoE למצלמות אבטחה בצורה נכונה

מצלמת אבטחה מותקנת בנקודה רחוקה, ליד שער, מחסן או תקרת חניה, אבל אין לידּה שקע חשמל פנוי? כאן נכנס לתמונה מדריך לשימוש במפצל PoE. המפצל מאפשר להעביר תקשורת וחשמל יחד על גבי כבל רשת אחד, ואז להפריד ביניהם סמוך למצלמה. זהו פתרון יעיל במיוחד כאשר המצלמה עצמה אינה תומכת ב-PoE, אך רוצים ליהנות מתשתית רשת מסודרת, עם פחות כבלים ופחות תלות בחשמלאי.

חשוב לדייק במונחים: מפצל PoE אינו מחליף מתג PoE, מקליט NVR עם יציאות PoE או מזריק PoE. הוא רכיב קצה שתפקידו לקבל מתח ונתונים דרך כבל הרשת, ולהוציא אותם כשני חיבורים נפרדים – חיבור רשת וחיבור מתח למצלמה. בחירה לא נכונה של מתח, הספק או תקן עלולה לגרום לכך שהמצלמה לא תעלה, תאתחל את עצמה או תפעל באופן לא יציב בלילה.

מהו מפצל PoE ומתי הוא מתאים?

PoE הוא קיצור של Power over Ethernet – העברת חשמל דרך כבל רשת. במערכת מצלמות רגילה התשתית כוללת לעיתים שני כבלים לכל מצלמה: כבל רשת להעברת וידאו ונתונים, וכבל חשמל נפרד. כאשר מקור הרשת תומך ב-PoE, אפשר להזין את החשמל דרך כבל הרשת עצמו.

מצלמת IP עם כניסת PoE מובנית מתחברת ישירות למתג PoE או ליציאת PoE במקליט. לעומתה, מצלמה עם כניסת רשת רגילה ושקע מתח DC זקוקה למפצל. בקצה אחד המפצל מתחבר לכבל הרשת שמגיע מהמתג או מהמזריק. בקצה השני הוא מספק יציאת RJ45 לנתונים ומחבר DC למתח.

הפתרון מתאים גם לציוד מתח נמוך נוסף, כגון נקודות גישה, קוראי בקרת כניסה או התקני רשת מסוימים, כל עוד נתוני המתח וההספק תואמים. בפועל, השימוש הנפוץ ביותר בשטח הוא חיבור מצלמת IP שאינה PoE בנקודה שבה אין שקע קרוב.

לפני ההתקנה: ארבע התאמות שחייבים לבדוק

מפצל שנראה זהה מבחוץ עשוי להוציא מתח שונה לחלוטין. לכן לא בוחרים לפי סוג המחבר בלבד, אלא לפי מפרט המצלמה ומקור ההזנה.

  • מתח יציאה: רוב מצלמות האבטחה פועלות על 12V DC, אך קיימים גם דגמים של 5V, 9V או 24V. מתח גבוה מדי עלול לפגוע במצלמה, ומתח נמוך מדי לא יאפשר פעולה תקינה.
  • הספק וזרם: יש לבדוק כמה וואט או אמפר המצלמה דורשת, בעיקר אם מדובר במצלמת PTZ, מצלמה עם תאורת IR חזקה או גוף חימום. מפצל 12V בהספק נמוך עשוי להספיק ביום, אך לקרוס כאשר תאורת הלילה נכנסת לפעולה.
  • תקן PoE: מומלץ לעבוד עם ציוד תואם תקנים 802.3af או 802.3at. תקן af מספק בדרך כלל עד כ-15.4W ביציאת המקור, בעוד at מאפשר הספק גבוה יותר. ההספק שמגיע בפועל לקצה הכבל נמוך יותר בגלל איבודי תשתית.
  • מחבר החשמל וקוטביות: במצלמות רבות המחבר הוא 5.5×2.1 מ״מ, אך אין להניח שכל מצלמה משתמשת באותו גודל או באותה קוטביות. יש לוודא התאמה למפרט היצרן.

כדאי לזכור שגם מקור החשמל קובע. אם המצלמה צריכה 10W והמפצל תואם לכך, אבל יציאת ה-PoE במתג מוגבלת או שכלל תקציב ההספק של המתג כבר מנוצל, החיבור עדיין לא יהיה אמין.

מפצל PoE לעומת מזריק PoE

מזריק PoE מוסיף חשמל לכבל הרשת בצד הארון או ליד הנתב. מפצל PoE מפריד את החשמל מהכבל בצד המצלמה. במקרים רבים משתמשים בשני הרכיבים יחד: נתב או מתג רגיל מחובר למזריק, כבל רשת נמתח אל נקודת ההתקנה, ובקצה מחובר מפצל שמזין מצלמה שאינה תומכת PoE.

אם כבר יש מתג PoE או מקליט NVR עם יציאות PoE, אין צורך במזריק. יש לחבר את המפצל ישירות ליציאה המתאימה. לעומת זאת, חיבור מפצל ליציאת רשת רגילה לא יעביר חשמל – גם אם הכבל עצמו איכותי ותקין.

מדריך לשימוש במפצל PoE: שלבי חיבור נכונים

לפני תחילת העבודה, כבו את מקור החשמל או נתקו את יציאת ה-PoE. אמנם מדובר במתח נמוך, אך חיבור מסודר מצמצם סיכון לקצר, לחיבור רופף ולזיהוי שגוי של תקלה.

  1. בדקו את מדבקת המצלמה או המפרט הטכני: מתח כניסה, צריכת זרם וסוג מחבר החשמל.
  2. ודאו שמתג ה-PoE, המקליט או המזריק מספקים תקן והספק המתאימים למפצל ולמצלמה.
  3. חברו כבל רשת תקין מסוג CAT5e ומעלה מיציאת ה-PoE אל כניסת המפצל. להתקנות חוץ השתמשו בכבל המתאים לתנאי חוץ ובמחברים מוגנים.
  4. חברו את יציאת הרשת של המפצל לכניסת ה-RJ45 של המצלמה, ואת מחבר ה-DC לשקע החשמל שלה.
  5. הפעילו את מקור ה-PoE ובדקו שהמצלמה עולה ברשת, מזוהה במקליט או באפליקציה ומציגה תמונה יציבה.
  6. בצעו בדיקה גם בחושך או בהפעלת כל תכונות המצלמה. כך אפשר לוודא שההספק נשאר מספיק כאשר מופעלים IR, מיקרופון, זרקור או מנועי סיבוב.

אין ללחוץ בכוח מחבר DC שאינו נכנס בקלות. התאמה חלקית או מחבר רופף יוצרים נפילות מתח, ולעיתים גורמים לנזק שמתגלה רק לאחר זמן.

אורך הכבל ואיבודי מתח בשטח

תקן Ethernet מאפשר בדרך כלל מרחק של עד 100 מטר בין ציוד הרשת לנקודת הקצה, אך זה אינו אומר שכל התקנה של 100 מטר תעבוד באותו אופן. איכות הכבל, סוג המוליך, מספר מחברים בדרך, צריכת המצלמה וההספק של מקור ה-PoE משפיעים על התוצאה.

כבל נחושת מלא הוא הבחירה הנכונה להתקנה קבועה. כבלי CCA, שבהם יש אלומיניום מצופה נחושת, עלולים להגדיל את ההתנגדות ולהחמיר ירידת מתח, בעיקר במרחקים ארוכים או במצלמות צורכות הספק. עבור מצלמה פשוטה במרחק קצר ההבדל אולי לא יורגש מיד, אבל במערכת אבטחה שמיועדת לפעול ברצף, זו פשרה שלא תמיד משתלמת.

כאשר המרחק גדול, עדיף לעיתים לבחור מצלמה עם PoE מובנה, להוסיף נקודת הזנה קרובה יותר או לתכנן מחדש את מיקום המתג. מפצל אינו פתרון קסם לכל מגבלת תשתית.

תקלות נפוצות ואיך לאתר אותן

מצלמה שלא נדלקת כלל מצביעה בדרך כלל על חוסר תאימות במתח, במפצל שאינו מקבל PoE פעיל, בכבל פגום או בתקציב הספק לא מספיק. התחילו בבדיקה קצרה עם כבל רשת ידוע כתקין ובמרחק קצר מהמתג. אם המצלמה פועלת כך, סביר שהבעיה נמצאת בתשתית או באורך הכבל.

מצלמה שנדלקת אך אינה מופיעה במקליט עשויה לקבל חשמל תקין, אבל לא תקשורת. במקרה כזה יש לבדוק את שני חיבורי הרשת במפצל, את תקינות הקונקטורים ואת כתובת ה-IP של המצלמה. יש מפצלים שבהם כבל הנתונים היוצא נראה תקין אך אינו יושב עד הסוף בשקע.

אתחולים חוזרים, תמונה שנעלמת עם הפעלת IR או ניתוקים בלילה מצביעים לרוב על מחסור בהספק. בדקו את צריכת המצלמה במצב לילה, את תקן ה-PoE ואת יכולת המתג לספק חשמל לכל המצלמות בו-זמנית. אל תפתרו בעיה כזו באמצעות ספק כוח אקראי במקביל למפצל – הדבר עלול ליצור הזנה כפולה ולסכן את הציוד.

מתי עדיף לוותר על מפצל?

מפצל PoE הוא פתרון מצוין כאשר קיימת מצלמה תקינה ללא תמיכת PoE ורוצים להשתמש בכבל רשת יחיד. אך ברכישה חדשה של מספר מצלמות, לרוב עדיף לבחור מלכתחילה מצלמות עם PoE מובנה. ההתקנה נקייה יותר, יש פחות נקודות חיבור שעלולות להיכשל, וניהול המערכת דרך מתג או NVR PoE פשוט יותר.

גם בסביבה חיצונית חשופה, בתוך קופסת חיבורים קטנה או במקום עם לחות גבוהה, יש לבחון היטב את ההגנה הפיזית על המפצל והמחברים. אביזר איכותי שלא אטום בתוך קופסת חיבורים מתאימה עדיין יהיה נקודת תורפה.

תכנון נכון מתחיל בהתאמת המצלמה, המפצל, המתג והכבל כמערכת אחת. אם יש ספק לגבי ההספק, המרחק או סוג המחבר, עדיף לעצור לפני ההתקנה ולוודא את המפרט – כמה דקות של בדיקה יחסכו ביקור שירות ותמונה חסרה ברגע שבו באמת צריך אותה.